La setmana passada us vam començar a explicar com poder fer serigrafia a casa vostra i avui continuarem. Ens vam quedar que ja teníem preparada la pantalla i ara seguirem amb el procés d’insolació.
En aquest punt necessitareu el fotolit amb el vostre disseny. La insoladora, si en teniu una (professional o construïda) és perfecte, sinó amb un focus de llum halògena és perfecte. Cada procediment té els seus secrets i caldrà fer diverses proves abans de descobrir els minuts exactes que necessitarem per una correcta insolació. Nosaltres, amb una insoladora professional (amb fluorescent de llum ultraviolada), normalment ens movem entre 2/3 minuts a segona del tipus de disseny i del tipus de pantalla.
Per procedir a la insolació només caldrà posicionar bé el fotolit en la part exterior de la pantalla, enganxar-lo amb celo transparent i col·locar-la a contacte amb el vidre de la insoladora. La nostra màquina, té la capacitat de fer el buit, així que el fotolit estarà ben en contacte amb la malla emulsionada de la pantalla. Si ho feu amb un focus us recomanem que busquem algun tutorial per internet que us ho expliqui en detall.
Un cop insolada la pantalla cal treure el fotolit i anar a rentar amb un xorro d’aigua tèbia. L’emulsió que hagi estat colpejada per la llum s’endurirà i la part d’emulsió que ha estat tapada pel color negre del disseny del fotolit amb el contacte amb l’aigua es desfarà. En aquest cas no cal molta pressió d’aigua, i amb una mica de paciència la pantalla es netejarà ràpidament. Un cop ben oberts, els porus de la pantalla, caldrà deixar-la assecar, o bé a l’aire lliure o bé amb un forn d’assecatge professional o DIY. Nosaltres en aquest en tenim un autoconstruït.
Quan la pantalla està ben seca es pot començar a estampar.
Al taller de Nus Creacions, tenim un pop de serigrafia que ens permet estampar 4 peces amb 4 tintes. També podem utilitzar unes frontisses fixades a una taula o un pop més econòmic de només un braç, o utilitzar un pop DIY.
En aquest cas, només tenim una pantalla per un color i el procediment és més senzill. Cal posar cinta adhesiva als contorns de la pantalla, perquè no passi la tinta per les cantonades i no taqui les samarretes i per no embrutar tant la fusta del bastidor. Per col·locar la samarreta podem utilitzar un spray adhesius que ens ajudarà fer-la adherir a la base de fusta del pop.
Nosaltres fem servir només tintes a l’aigua i/o tintes ecològiques. Només heu de tenir en compte que s’assequen a l’aire, així que un cop acabat la tirada d’estampació que esteu fent, recordeu-vos de guardar-les i no deixar cap pot obert. No us quedeu curts en posar la tinta, millor que sobri i no que falti. Primer és aconsellable entintar la malla abans de posar-la a contacte amb la samarreta.
Un cop a punt, amb la nostra racleta exercirem una pressió costant per tot el mànec i efectuarem un moviment ràpid i constant. Has d’estirar la tinta cap a tu, i pot repetir el procés si cal.
Un cop fet, aixequem la pantalla i assequem la tinta acabada d’estampar amb un secador de cabell clàssic o millor amb un decapador que pot arribar a fer fins a 90/100° de calor. La calor serveix per fixar bé la tinta al suport tèxtil, inclòs podem planxar-lo amb un ferro de planxar roba, protegint la tinta amb un paper vinílic o un drap de roba.
Si cal, perquè el color quedi més viu, podem repetir el procediment d’estampació, tenint en compte que cal registrar bé la pantalla, perquè encaixin exactament els dissenys, un cop que tornem a estampar.
Acabat d’estampar, només ens caldrà netejar tots l’estris, pantalla, racleta i espàtula i posar la samarreta a assecar unes 24h com a a mínim, perquè s’assequi totalment.
Fins aquí tot el procés d’estampació. Us animem a què feu la vostra pròpia estampació.
Per acabar us recomanem el llibre “La serigrafia – un completo manual de herramientas, tècnicas y ejemplos de artista internacional” – Matteo Cossu y Claire Dalquié – GGDIY per a aquells que vulgueu aprofundir més en el tema.
Apa som-hi, a estampar!
Leave a Reply