Aquest cap de setmana ens hem desplaçat a Manresa per participar, amb el nostre petit projecte, a la 17a Fira Mediterrània de Cultura Popular i Músiques del Món. A part de treballar ens hem pogut escapar en alguns moments per a gaudir d’alguns espectacles i concerts. Ens ha encantat l’ambient de la fira, la gent i amics que s’han acostat a visitar-nos a la parada i les cares de sorpresa i alegria de molts nens quan descobrien els nostres monstres gents dolents. Però com acostumem a fer en alguns dels articles del nostre blog ens agrada donar a conèixer aquells projectes que anem descobrint i que ens sorprenen i enriqueixen.

fira-mediterrania

Vam tenir la sort de tenir de veïns a la Judit i el Xavier i fa tres anys van crear una petita editorial que es diu Edicions Sidillà. Un projecte molt valent i que aposta per les editorials petites reconeixent el gran paper que han fet en el món dels llibres i de la nostra cultura. Tenen la voluntat de ser una editorial catalana independent i de qualitat. Nosaltres hem gaudit molt llegint el llibre titulat “Zoologia Popular Catalana” de Cels Gomis i Mestre i amb il·lustracions de David Granato. Però tenen 12 llibres més editats tan o més interessants. Si voleu descobrir les seves col·leccions i els tresors que s’hi amaguen consulteu la seva web: http://www.edicionssidilla.cat/els-nostres-llibres.html

Edicions-Sidillà

També vam tenir de veïns a Artijoc una cooperativa i associació constituïda el 1999 que centra la seva activitat al voltant del joc i l’educació per la Pau. Des de l’any 2010 tenen, a Mataró, una tenda preciosa de joguines de fusta, de jocs de taula i jocs cooperatius que a més disposa d’un espai on fer tallers, serveis d’assessorament i servei de lloguer de jocs tant a particulars com a entitats. Nosaltres vam poder veure una petita mostra dels jocs que tenen a la tenda i us assegurem que valen molt la pena. Si alguna vegada us acosteu per Mataró, aprofiteu i acosteu-vos-hi, nosaltres esperem poder-los visitar ben aviat!
Més info a: http://www.artijoc.com

artijoc

Ens va encantar compartir espai amb el projecte de l’Obrador Xisqueta, molts i moltes de vosaltres ja coneixereu sobradament el seu projecte, pels que encara no només dir-vos que són una associació sense ànim de lucre ubicada al Pallars Sobirà (Alt Pirineu). L’associació porta a terme un projecte social que neix amb la finalitat de pagar un preu just la llana dels ramats d’ovelles de raça Xisqueta que es troben al Pirineu. Els objectius són donar a conèixer els oficis de pastor/a i artesà/na; mostrar les persones que fan possible que els ramats continuïn pasturant per les muntanyes i per últim donar a conèixer una raça autòctona i el territori que l’acull.
Per a nosaltres que també treballem i apostem per un model productiu a petita escala, artesanal i de qualitat, que reivindica els espais rurals més oblidats com a escenari ideal per a dur-hi a terme el nostre treball, és un model a seguir. Esperem poder col·laborar molt aviat amb elles. De fet ja tenim al cap unes quantes idees que esperem que es materialitzin ben aviat…
Més info a: http://www.xisqueta.cat/

El Pele i el Mele van fer nous amics. Per al Pele no va suposar cap problema, ja que a ell li encanta coneixer criatures estranyes vingudes d’altres planetes, èpoques o dimensions. El Mele s’ho va mirar en tot moment des de darrere la taula de la parada amb cara de sorpresa i una mica desconfiat. Els Brimborions, de la companya francesa Picto Facto, el van impressionar amb les seves bombolles fantàstiques i les seves cançons. El Pele va intentar parlar amb ells i elles però quan se’n va adonar ja havien marxat volant carrer enllà amb els seus patinets elèctrics tot cantant sense parar.

Mentre estàvem dinant uns dracs molt simpàtics, de la companya Efimer, van intentar menjar-se una de les nostres samarretes! Tot i ser molt grans de seguida vam descobrir el seu caràcter afable i juganer. El Mele inclús es va atrevir a sortir un moment de darrere la taula per acariciar-los una estona.

Dissabte a la nit vam poder desconnectar una mica i deixar que se’ns poses la pell de gallina amb l’actuació dels Gipsy Krokets Quartet. Ens van oferir un recorregut pels paisatges sonors dels països de l’est. En tribut al prestigiós trio musical polonès Kroke, adapten algunes peces del seu repertori, donant també cabuda a músiques d’arrel catalana. Esperem poder gaudir ben aviat d’un altre dels seus concerts. Si voleu escoltar-nos i saber més d’ells i elles els trobareu aquí: http://gipsykrokets.bandcamp.com/releases

0002781332_100

I el diumenge es va emportar la guinda quan vam veure com la Mula Baba de l’Associació Baba Babarota, ballava al ritme de la Girona Marxing Band! Mai havia vist tant de ritme en un animal! I si no valoreu-ho vosaltres mateixos/es.

Ostres això ens ha quedat ben llarg. Però és que ha estat una fira plena de descobriments i d’espectacles increïbles. Podríem seguir parlant-ne però si voleu descobrir-los, serà millor que ho descobriu per vosaltres mateixos/es en la pròxima edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Nosaltres també esperem poder-hi tornar l’any vinent!
Moltes gràcies a tots els amics i amigues que ens heu acollit tan bé i a tots i totes els que us heu acostat a conèixer el nostre projecte.

parada-nus-firamediterrania

pele