Demà dijous 19 de febrer comença, a Lleida, la 19a edició de l’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, organitzada per l’Ajuntament de Lleida. Pels passadissos de Nus Creacions ja comencen a haver-hi corredisses! Estem impacients i amb moltes ganes de gaudir un any més d’aquest fantàstic esdeveniment ple de màgia i històries fantàstiques d’arreu del món i per a tots els públics.
Del 19 al 22 de febrer tots i totes les que us apropeu a l’edifici de la Llotja podreu gaudir d’unes jornades plenes de projeccions, conferències, tallers i una programació que enguany girarà al voltant del tema “La mà de l’Artista”. A Nus Creacions ens interessa especialment la temàtica i l’enfoc que els organitzadors/es han donat a la Mostra. Animac 2015 ressalta el fet que els artistes més joves estan redescobrint tècniques manuals tan antigues com l’stop-motion i les actualitzen amb una nova mirada. Enguany, Animac vol trencar amb l’estereotip que l’animació digital està “feta per ordinador” i enaltir-ne els processos creatius; perquè se segueix dibuixant, pintant i, en definitiva, comptant amb la mirada i la mà de l’artista. Així doncs, el valor de lo fet a mà, la sensació del traç del llapis i l’aquarel·la lliscant sobre el paper, el moldejat de personatges i el tacte dels materials impregnaran molts dels treballs que han estat seleccionats per la 19a edició de l’Animac. Visca! El Hand made arriba també a l’Animac apostant per la recuperació de les tècniques d’animació més artesanals.
Durant els quatre dies de programació es podran veure un total de 172 films d’animació (7 llargmetratges i 165 curtmetratges): una radiografia de la millor animació d’autor que s’està fent a nivell internacional i nacional.
A més dels films, hi haurà moltes altres activitat: un espai per la trobada i l’experimentació a l’espai Animacrea, projeccions pel públic infantil, sessions escolars, sessions de trobades pels professionals del sector, activitats nocturnes i moltes més activitats que completaran quatre intensos dies de programació.
Per al public més adult, els convidats d’excepció d’aquest any són Piotr Dumała (1956, Varsòvia), guanyador del Grand Prix en el recent festival d’Ottawa amb el seu últim i impressionant curt Hipopotamy (+18).
Així com també l’animador experimental Pierre Hébert i Carlos i Jordi Grangel, dos dels nostres artistes més internacionals i guanyadors del nou Premi Trajectòria del festival. A més aquest any la inauguració de l’Animac serà molt especial, amb la projecció del film Rocks in my Pockets, òpera prima de l’autora letona Signe Baumane, que ha estat preseleccionat als Oscar i s’estrena en primícia al nostre país. Això cal aprofitar-ho!
L’Animac no oblida als més petits amb la popular secció Petit Animac i les Sessions Escolars. Aquest any, el públic podrà gaudir de dos premiadíssims llargmetratges: la joia tradicionalment animada i recentment nominada als Oscar Song of the Sea de Tomm Moore, responsable del clàssic The Secret of Kells, en la seva estrena a Catalunya. Només hem pogut veure el trailer d’aquest nou treball de Moore. La màgia de les imatges, la música i els increibles escenaris fantàstics la converteixen en una veritable joia animada que t’atrapa des del primer moment! Amb moltes ganes de veure-la sencera!
Un altre treball molt esperat és O Menino E O Mundo d’Alê Abreu, brillant guanyadora del Cristal del Jurat i del Premi del Públic a l’últim Festival d’Annecy. El color i la textura dels llapis de colors li donen un toc fresc i original, un veritable plaer pels sentits que no us podeu perdre.
A més dels llargmetratges, també hi hauran dues sessions dels tradicionals curts amb meravelles com Le vélo de l’éléphant d’Olesya Shchukina, l’entranyable conte de les ànsies d’un elefant per aconseguir una bicicleta; Juan y la nube de Pablo Poleseyo; Mythopolis d’Alexandra Hetmerová, la història d’un petit minotaure amb gran apreci per la mitologia grega; Viagem na Chuva (Journey in The Rain) de Wesley Rodrigues, Bloquejats Apilats dels talents locals Anna Solanas i Marc Riba, centrat en un esbojarrat bloc de pisos. Val a dir que a nosaltres hi ha alguns treballs que ens han cridat l’atenció i els que volem destacar especialment:
Tenim moltes espectatives posades amb Deux amis de Natalia Chernysheva. Nosaltres ja hem vist alguns dels seus treballs previs, com ara Le Retour, un curt precios, dolç i delicat que parla de la relació entre padrines i netes.
Messages dans l’air d’Isabelle Favez es un treball que parla d’una noia que s’enamora d’un boxejador a qui no té l’esperança d’arribar a conèixer. Però els ocells missatgers canviaran el seu destí per sempre. Una història senzilla sense masses pretencions però plena de detalls, amb una tècnica i un estil que ens han agradat molt.
Tant de Fôrets de Burcu Sankur: basat en un poema de Jackes Prévert. Un curt compromés amb el medi ambient i amb missatge, ja que el poema parla de l’ironia del fet que els diaris adverteixen constantment sobre la deforestació encara que ells estiguin fets de paper.
Ens hem sentit molt identificats amb el curt iranià Derakht (The Tree) de Sare Shafipour. Explica la història d’una dona i un arbre que volen quedar-se a la seva terra, fins i tot durant la guerra, perquè les seves arrels són allí. Així doncs, mentre duri el conflicte, només es tindran l’un a l’altre. Un treball ple de simbolisme i amb una temàtica malauradament molt a l’ordre del dia, els efectes devastadors de les guerres. Els colors i les transparencies el converteixen en una veritable obra d’art amb sentiments a flor de pell.
The Tree by Sare Shafipour
Continuaríem amb les suggerències però això podria allargar-se fins a l’infinit, ja que hi ha molts treballs de qualitat i sorprenents així que preferim que els descobriu a poc a poc per vosaltres mateixos.
També per als més petits, volem destacar l’Animacrea, l’espai per a què els més joves experimentin l’animació en primera persona, també tornarà a omplir la segona planta de La Llotja de tallers de tota mena impartits per escoles com ara l’Escola d’Art Leandre Cristòfol, 9zeros, Ites, Joso, Pau Gargallo, Ilerna, Escola d’Art de Sant Cugat, Ermengol i La Academia de la Animación. A més, el llibre tindrà una marcada presència amb estands com ara el de la Bibloteca Pública de Lleida, que cedeix part de la seva secció de cinema i animació, La Traama Cómics, Llibreria Caselles, Haiku Barcelona amb especialitats japoneses o Imágica Ediciones, que s’uniràn a les activitats pedagògiques de Kumon o les activitats d’animació programades pel Bombeto. Hi trobarem també l’Open Screen, animació non-stop en pantalla oberta, i l’Espai Kids, per deixar anar la imaginació i la mà dels artistes més petits.
L’Animac completa la seva programació amb activitats nocturnes en diferents sales de la ciutat. La nit del 19 de febrer, La Boîte ofereix Animac Party, una nit especial per compartir amb els amics i convidats. El divendres 20 de febrer, s’ha programat “Porqué me da la gana”, una sessió especial amb els curts “més frikis” que tindrà lloc al Cafè del Teatre. I dissabte 21 de febrer el col·lectiu Dee Heys format per personatges del teixit cultural de la Terra Ferma i alguns convidats d’aquesta edició com Víctor Monigote i Pablo Mosca de Trimono.
>>> Aquí podreu consultar i descarregar-vos tot el programa de la Mostra.
L’Animac ja està escalfant motors i aquí us hem deixat algunes de les nostres suggerències per a què aneu obrint boca. Una petita mostra de la immensa oferta de la qual podrem gaudir enguany a l’Animac. Fins dijous esperarem impacients!
(Cartel Animac 2015: Carles Porta)
[…] expliquem la primera part i us parlarem de la nostra experiència a l’Animac. Ja havíem fet un primer article amb els nostres suggeriments pre-Animac, però vam prometre un segon article per explicar-vos els […]