IMG_20150221_114033974_HDR

Segona part: Master Class de tècniques de gravat aplicades a l’estampació sobre tèxtil al taller de Manera Negra
Maurizio Sartori

El cap de setmana passat, mentre l’Ariadna estava gaudint dels intensos dies de l’Animac, jo vaig estar capficat tot el dissabte i el diumenge en una Master Class de tècniques de gravat aplicades a l’estampació sobre tèxtil al taller de Manera Negra al Poble Espanyol (Barcelona).

El curs el va impartir Sebi Subirós que és el director artístic de Lupusgrafic edicions, un taller de gravat dedicat a l’edició i l’assessorament d’artistes de Girona. El Sebi ja fa temps que col·labora amb el taller Manera Negra i l’artista Maria Pujol, que és la persona que el gestiona i l’encarregada d’haver creat aquest oasi al bell mig del Poble Espanyol.

Des de primera hora del dissabte, ens vam posar a la feina, començant a desenvolupar les nostres idees amb unes planxes de carving block i unes de linòleum. La inspiració va venir dels personatges de la nostra col·lecció de monstres, així que em vaig posar mans a l’obra per preparar uns tampons i unes planxes que utilitzaria per a estampar bosses i bossetes. Van sortir moltes proves I moltes idees noves per a possibles nous productes! Si és que ja ho diuen ja que la inspiració sempre t’agafa treballant!

El carving block de la marca americana Speedball (molts ja el coneixereu), és un nou material que ara està molt de moda, és ideal per entallar segells amb les gúbies, obtenint un resultat bastant interessant per una sèrie limitada d’aplicacions. N’hi ha de 3 tipus diferents: un de color blau (el que hem fet servir), un rosa i un blanc. La diferència és en la duresa i la consistència dels materials. Si voleu començar a fer els vostres segells a casa, us aconsellem que feu servir el blau (carving block). Aquest material és més apte per segells i planxes petites, perquè es pot estampar a mà o amb l’ajuda de blocs de fusta o bé amb una premsa vertical (la que hem utilitzat durant el taller). Amb una planxa de 9x15cm vaig preparar uns segells amb els caps de 4 dels nostres monstres, que han quedat prou divertitis.

Amb el linòleum vaig treballar les siluetes dels monstres envoltades per una forma de color, que s’identifiques amb el personatge i la seva història. El linòleum amb el carving block, podríem dir que el dos material són per obtenir resultats diferents. Les planxes de linòleum, a diferència del carving block, necessiten molta més pressió a l’hora de transferir la tinta al suport tèxtil o de paper. Nosaltres al taller hem fet servir el tòrcul de la Maria, que ha donat uns resultats fantàstics.
Pel que fa les gúbies n’hi ha de bàsiques, que no són molt cares, com per exemple les Speedball o les ABIG, amb puntes intercanviables. Si us hi voleu gastar una mica més, agafeu les de mànec de fusta. Aquestes son molt més ergonòmic i de qualitat i permeten entallar amb més precisió i control (Mastercarver o Pfeil).

Les tintes que hem utilitzat, també són les de la marca Speedball. Són tintes tèxtils de base a l’aigua, amb una alta densitat i per això són molt cobrents. N’hi ha amb diversos colors molt brillants i lluminosos, i tenen una excel·lent fixació als teixits. Això si, cal deixar-les assecar durant una setmana com a mínim, ja que no es s’hi pot aplicar calor directament.

Durant 12 hores de feina entre els dos dies, hem pogut perfeccionar, millorar i descobrir tècniques que ens seran molt útils per a dur a terme algunes idees que ja ens ronden pel cap. Moltes gràcies Sebi i Maria! Esperem poder participar ben aviat en algun altre taller a Manera Negra!

Aquí us deixem amb unes algunes fotos dels resultats obtinguts al taller. Esperem que amb la informació que hem compartit amb tots i totes vosaltres us animeu a començar a fer els vostres propis tampons a casa!